Mesajlaşma programlarının önemi gün geçtikçe daha da artıyor. Bu da en iyi mesajlaşma uygulaması hangisi sorusunu sık sık sormamıza neden oluyor. Bu yazımda Telegram adlı mesajlaşma uygulamasının neden en iyisi olduğunu açıklayacağım. Genellikle Whatsapp ile kıyaslayacağım. Başlayalım.

Kendi Bulut Yedekleme Sistemi(Telefonda Yer Kaplamaması)
Bana göre programın en faydalı özelliği. İsterseniz yüz binlerce fotoğraf göndermiş olun programla, tamamını kendi sisteminde yedekliyor ve sizin yedekleme bile yapmanıza gerek kalmadan programı başka bir cihazda açsanız bile anında sohbeti önünüze getiriyor. Örneğin sadece eşime 6200 fotoğraf 500 video atmışım birkaç yılda bu program üzerinden. 4 sene önceki attığım videoya bile erişebiliyorum, telefonumda da yer kaplamıyor. Şu an Telegram’ı silip başka telefonda oturum açsam tüm fotoğraf ve videolar oraya taşınıyor. Muazzam. Whatsapp’ta sohbet yedeğini almazsak tüm sohbetler, fotoğraflar, videolar uçup gidiyor. Özellikle eğer sık fotoğraf yollayıp alan biriyseniz Whatsapp’ta bunları yedeklemek zulüm, Türkiye’deki upload hızları da malum. Ayrıca buna ek depolama alanı ihtiyacı da doğuyor, iOS’ta özellikle.

Gizli Sohbet, Kaybolan Mesajlar ve Sohbeti Komple Silebilme
Telegram’da birisiyle konuştuğunuz konular çok özelse ve bilgisayar programında bile görünmesin istiyorsanız, gizli sohbet seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu sohbette mesajları okunduktan saniyeler sonra silinmesine programlayıp kendinizi güvene alabilirsiniz. Ayrıca normal sohbette de gizli sohbette de karşı tarafın yazdığı mesajları da silme yetkisine sahipsiniz.

Reklamsız ve Güvenli
Mark Zuckerberg’in güvenlik konusundaki sıkıntıları malumunuz. Facebook ve Instagram’da gördüğünüz reklamların çoğunda Whatsapp’ta yazdığınız metinlerin etkisi de oluyor. Yakın zamanda “Durum” sekmesinde reklam görüneceği de haber yapılmıştı. Bu tarz şeylerden tamamen uzak duran ve reklamla hiçbir alakası bulunmayan Telegram, bu konuda insanların içini rahatlatan bir pozisyonda. Özellikle Pavel Durov’un hayatı ve Telegram’a nasıl hayat verdiği okunmalı.

Yazdığınız Mesajı Düzenleyebilme, Tamamen Silebilme
Whatsapp kullanırken yazdığınız bir cümlede hatalı sözcük olduğunda bunu düzenleme imkanınız bulunmuyor ancak Telegram’da mesajın üstüne tıkladığınızda düzenleyebiliyorsunuz. Ayrıca Whatsapp’ta mesaj sildiğinizde “Bu mesaj silindi” diye bir mesaj görünüyor, Telegram’da ise mesajı silerseniz o mesajı hiç göndermemiş gibi oluyorsunuz, karşınızdaki görmüyor hiç.

Gece Modu ve Tema Desteği
Özellikle akşam saatlerindeki kullanımda gece modunun olması, gözü yormuyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak sohbet renklerini, baloncukların renklerini dahi değiştirebiliyorsunuz. Gece modunu tamamen siyah ya da mavi ağırlıklı olarak seçebiliyorsunuz. Çok daha güzel görünen, kendinize özel temalar oluşturabiliyorsunuz.

Bilgisayar Programının Çok Kullanışlı Olması
Çoğu insan artık bilgisayardan da mesajlaşmaya devam etmek istiyor. Whatsapp’ın yaptığı web sürümü, resmen teknolojiden uzak rezalet bir sistem. Telefon internete bağlı değilse Whatsapp Web’i kullanamıyorsunuz mesela. Ama Telegram’ı telefonunuz komple kapalı bile olsa kullanmaya devam edebiliyorsunuz. Whatsapp Web’e göre çok daha hızlı ve minimal bir tasarıma sahip, ayrıca bağlantı hatası alma oranı da bilgisayar programında çok düşük.

Yüz Binlerce Sticker ve Hareketli Stickerlar
Mesajlaşırken emoji ve stickerların önemi de artık çoğaldı. Whatsapp’ın aksine Telegram’da yüz binlerce dahili sticker desteği var. Yaklaşık bir sene önce gelen hareketli stickerlar da yine Telegram’da mesajlaşmayı eğlenceli kılan bir başka olay. Ayrıca kendi stickerlarınızı oluşturmak ve paylaşmak da çok kolay. Her türlü konuda sticker bulunabiliyor, örneğin Google’da “izlediğinizfilmismi telegram stickers” şeklinde bir arama yaptığınızda bile çok sayıda stickers çıkıyor ve kolayca ekleyebiliyorsunuz.

Sınırsız Üye Sayılı Gruplar, Kanallar
Whatsapp’ta 256 kişiden fazla grup oluşturamıyorsunuz. Büyük bir topluluk kurma fikriniz varsa muhtemelen parçalara bölmek zorunda kalacaksınız. Örneğin ben atama dönemindeyken yaklaşık 2000 kişilik bir grup kurmam gerekmişti, Whatsapp’ta mecburen 7-8 tane ayrı grup açıp hepsini ayrı ayrı yönetmem gerekti. Fakat Telegram’da bu sınır yok, bu yüzden kalabalık gruplar oluşturup tek yer üzerinden yönetmek çok daha mantıklı.
Ayrıca üyelerin konuşamadığı ve ismine kanal denen bir sistem de mevcut. Sohbet odaklı olmayan bu sistemde de yine çok sayıda insanı kanalınıza ekleyip paylaşımlarda bulunabilirsiniz.

Telefonda Daha Az Yer Kaplaması ve Az Şarj Kullanımı
Bu gözlemlerime dayalı bir veri. Whatsapp aynı düzeyde kullanıma göre çok daha fazla şarj yiyor ve telefondaki kapladığı alan çok daha fazla. Telegram ise hem daha seri çalışıyor hem de telefonda az yer kaplayarak şarjı da koruyor.

Telefon Numarası Vermeden Gruplara Girebilmek
Diyelim ilginizi çeken bir gruba girmek istiyorsunuz ama gruptakiler numaranızı bilmesin istiyorsunuz. Whatsapp’ta böyle bir seçenek yokken, Telegram’da sadece kullanıcı adınız ile gruplara katılabilirsiniz. Böylece telefon numaranızı gruptaki yabancılarla paylaşmak zorunda kalmazsınız.

Sohbet İçinde Arama – Sohbeti Dışa Aktarma Özellikleri
Hem bilgisayar programında hem de telefonda sohbet içinde arama özelliği çok hızlı ve verimli çalışıyor. Whatsapp Web’de bir sohbet ararken çok bekletiyor ve yanlış sonuçlar çıkartabiliyor ancak Telegram bu işi çok iyi yapıyor. Ayrıca tarihe göre arama seçeneği de mevcut, örneğin 3 sene önce bayramda kime ne yazmışım hepsini görebiliyorum tek tuşla. Sohbeti dışarı aktarma özelliğiyle de pc programından çok kolay bir şekilde tüm geçmişinizi fotoğraflarla birlikte bilgisayara indirebiliyorsunuz.

Zamanlanabilir Mesaj Gönderimi
Örneğin yarın saat 9’da arkadaşınıza “benim şu dosyayı getirmeyi unutma” demeniz gerekiyor. Şimdi deseniz arkadaşınız unutacak, anımsatıcı falan kurmak uğraştırıcı bir iş. Bunun yerine mesajı yazıp gönder tuşuna basılı tuttuğunuzda zamanlı gönderme seçeneği çıkıyor, bu mesaj ne zaman gitsin diye soruyor. Oradan gün ve saat seçip ileri tarihte o mesajı gönderme seçeneğini aktif edebilirsiniz. Ayrıca “karşı taraf çevrim içi olunca gönder” seçeneği mevcut, ters bir zamanda mesaj atıp arkadaşınızı rahatsız etmek istemiyorsanız bunu seçersiniz. Arkadaşınız Telegram’a kendi isteğiyle girdiği zaman mesaj otomatik olarak gider. Ayrıca “sessiz gönder” seçeneğini seçerseniz de karşı tarafın telefonuna bildirim göndermeden mesajın iletilmesini sağlar.

Botlar
Pek çok bot mevcut, son zamanlarda bazıları kullanılmaz hâle gelmiş olsa da hâlâ yeni botlar üretilebiliyor ve kullanışlı da olabiliyor. Örneğin ben Twitter’dan video indirme botu kullanıyorum, indirmek istediğim videonun linkini sohbete yapıştırınca videoyu yolluyor bana, tıklayıp indirebiliyorum. Mesela Ekşi Sözlük gündem botu var, bir başlık gündem kategorisine girdiği zaman bildirim yolluyor gibi…

Çok Daha Fazla Kişiselleştirme Özelliği Bulunması
Ayarlarına girildiğinde pek çok konu için pek çok özelleştirme seçeneği bulunuyor. Hangi sohbette kaç mb üstü dosyalar otomatik insin, hangileri okunmamış sayacına dahil olsun gibi pek çok özelleştirme mevcut. Kendi kullanım senaryonuza göre bu ayarlamaları yapmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Kısacası her insanın işini kolaylaştıracak pek çok özellik Telegram için mevcut ve bu özellikler eklenmeye devam ediyor. Whatsapp’ta ise yıllardır eklenen çok önemli değişiklikler yok, sadece çok fazla insanda yüklü olmasından kaynaklı popülerliğini koruyor. Telegram ise sürekli gelişerek üye sayısını arttırıp Whatsapp için ciddi tehlike oluşturmaya başladı. İleride durumlar nasıl olacak hep birlikte göreceğiz.

Bir Yorum Yazın (Giriş Yapmak Zorunlu Değildir)

Hakan Akkır

Okul öncesi öğretmenlerin etkinlikler konusunda yardımlaştığı Telegram grubumuza https://telegram.me/OkulOncesiEtkinliklerim adresinden ulaşabilirsiniz.